Historie

 

Het loonbedrijf is opgezet in 1958 door Jan en Hanny Koning.

Zij zijn begonnen op Jisperweg 112 C in Westbeemster, waar eerst een woonhuis met een schuur/werkplaats werd gebouwd. Van daaruit werden er in de loop der jaren verschillende soorten agrarisch loonwerk verricht o.a. maaien, grassen, mestrijden, bietenrooien e.d.

In 1968 was de schuur te klein geworden, waarop werd besloten om een loods te bouwen van bijna duizend vierkante meter. Het bedrijf groeide gestaag door, zodat personeelsleden moesten worden aangenomen. De taakverdeling was zo verdeeld, dat Jan Koning meestal zelf op een machine zat en dat Hanny Koning zorgde voor de planning, administratie en de inwendige mens.

In de jaren 70-80 werd er naast het agrarisch loonwerk, begonnen met een kraan en shovel. Deze werden grotendeels verhuurd aan aannemers, maar ook in de industrie werd er bij verschillende klanten gewerkt (die heden ten dagen nog steeds klant zijn).

In 1986 kwam zoon Mark Koning van school af en werd, door gezondheidsproblemen van Jan Koning, actief in het bedrijf. Dit resulteerde in de bedrijven V.O.F. J.A.N.Koning&Zn en Loonbedrijf en Machineverhuur J.A.N.Koning BV.

In 2000 is er een nieuwe poot aan het bedrijf gekomen in de vorm van een internationaal transportbedrijf. Er werd gereden op landen als Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje. Dit was voornamelijk koel en diepvriestransport en specifieke planten en groenten. Door het internationaal transportbedrijf ontstond er een netwerk van klanten, wat heeft geleid in 2005 tot Koning Transportbemiddeling Europa BV. Dit bedrijf houdt zich voornamelijk bezig met het bemiddelen van importladingen vanuit Europa. In de plaats Drogeham (Friesland) zitten 2 gemotiveerde mensen met veel kennis vanuit deze branche.

Door het al groter worden van het bedrijf groeide we op het adres Jisperweg 112 C uit ons vestje. Dit had tot gevolg dat we in 1993 een principe verzoek voor een bouwvergunning deden om 2 opslagloodsen te gaan bouwen van totaal 2600 m².

Door allerlei omstandigheden/perikelen is deze nieuwbouw er nooit gekomen en hebben we in 2007 besloten om van de oude stek aan de Jisperweg te vertrekken.

De locatie werd verkocht aan het Bouwfonds en er werd een nieuwe locatie aangekocht aan de Middenweg 3 in Noordbeemster.

Ongeveer 8 km van het oude bedrijf af, maar nog wel in de Beemster, waar nog een groot gedeelte van de klanten zitten. Op Middenweg 3 stond een oude boerderij met opstallen die allemaal werden gesloopt en waarbij een nieuwe boerderij werd neergezet.

In het jaar 2010 zijn er achter de boerderij twee loodsen neergezet van in totaal 3500 m², waarbij een werkplaats zit van 600 m². Het terrein om de gebouwen werd verhard met 8500 m² betonklinkers.

Sinds 2011 staat er een nu mooi bedrijf wat gerealiseerd is door het personeel en een heel aantal lokale bedrijven.

In 2018 bestond het bedrijf alweer 60-jaar.

De twee grote loodsen op Middenweg 3 bleken na verloop van tijd toch niet groot genoeg te zijn, om alle machines netjes te kunnen stallen. In 2019 is er 45 meter aangebouwd, waardoor er nu totaal 5.750 m² aan vloeroppervlakte is. November 2020 is er een vaste 25 meter lange weegbrug op de werf geplaatst die kan wegen tot 70 ton.

In 2020 is zoon Justin Koning officieel in het bedrijf toegetreden, waardoor de naam van het bedrijf wijzigde in VOF Loonbedrijf Koning & Zn.